banner2

Olifant van houtskool

Een olifant. Welke kleur heeft deze eigenlijk?! De kinderen noemen verschillende kleuren op; geel, blauw, rood, etc. Elmer de olifant heeft heel veel kleuren, maar een echte olifant? Deze is grijs.

Voorbereiding
Print een silhouet van een olifant uit op wat dikker papier. Knip deze uit en plak deze met fotolijm op een vel printpapier. Zorg voor een werkvlak die vies mag worden. Houtskool maakt lelijke vlekken.

Uitvoering
Geeft het kind een staafje houtskool (niet te smal) en laat het de olifant inkleuren. Je kunt verschillende technieken met houtskool uitoefenen. Zo kan je heel dik tekenen, maar je kunt de houtskool ook met je handen uitsmeren op het papier. Op deze manier ontstaat er een hele softe kleur, die ook erg mooi past bij een olifant. Als de olifant klaar is leg je deze op een veilige plek, buiten het bereik van kleine kinderhandjes.
Nu kan het kind het gekleurde vel papier ook gaan inkleuren met houtskool. Ook nu kun je weer de technieken vertellen en voordoen.

De kinderen waren verbaasd over de mogelijkheden die houtskool heeft. Ze vonden het wel heel erg leuk om dit te doen, en ik vind het leuk om ze weer nieuwe dingen te leren! Ze bleven maar wrijven over het vel papier. De houtskool zat overal. Van de vingertoppen tot de ellebogen. Het is erg besmettelijk, daarom is het slim om direct na afloop de kinderen schoon te maken.

Afsluiting
De tekeningen moeten gefixeerd worden om te zorgen dat de houtskool niet blijft uitvegen. Dit kan je het beste buiten doen omdat de geur van de lak niet echt lekker ruikt. Fixatielak kan je bij de betere hobby/knutselzaak kopen.
Als je de tekeningen gefixeerd hebt haal je olifant voorzichtig van het papiertje af en plak je deze op het gekleurde vel papier. De kinderen met wie ik dit gemaakt hebt vonden het erg mooi en waren ook trots op hun creatie.

Wat heb je nodig
- Houtskoolstaafjes
- Gekleurd vel papier met reliëf, (wat dikker)
- Papier, (wat dikker)
- Fotolijm
- Ondergrond om op te werken
- Silhouet van een olifant (Op internet makkelijk te vinden. Deze uitprinten en uitknippen)
- Fixatie middel voor houtskool