banner2

Tovercroissantjes

Toveren met kinderen. Dit is erg leuk en ook nog leerzaam! Alleen al door de naam van dit ‘project’ waren ze super gemotiveerd en erg benieuwd wat er ging gebeuren. Toen ik de zak spekjes liet zien wilden ze natuurlijk allemaal snoepen. Maar dat was niet de bedoeling! Elk kind mocht twee croissantjes maken. Daarvoor sneed ik een plakje bladerdeeg door de helft en legde ik de helften op een stukje bakpapier. Vervolgens zette ik het bakje met zachte boter en een kom met een suiker/kaneel mengsel op tafel.

De kinderen krijgen allemaal een spekje die ze eerst kunnen insmeren met boter. Daarna dopen ze het spekje in het suiker/kaneel mengsel. Als het spekje goed onder de suiker zit leggen ze hem op het stukje bladerdeeg. Nu komt het moeilijkste gedeelte. De bladerdeeg moet nu om het spekje worden gevouwen en stevig worden aangedrukt zodat er geen open stukje meer is. Als alle croissantjes gemaakt zijn leg ik ze op een bakplaat en kan deze de oven in.

’s Middags ga ik met de kinderen bekijken hoe de croissantjes eruit zien. Ik vraag ze wat ze denken dat er is gebeurd. 1 meisje gokt goed! Ze denkt dat het spekje verdwenen is. Ik snijd een croissantje open en inderdaad… het spekje is weg!

Ik vraag de kinderen of ze weten hoe dit komt, maar dat weten ze niet. Een spekje is van suiker gemaakt, en suiker smelt als het warm wordt. Dit vertel ik de kinderen. Ze vinden het leuk om dit te weten. Als kers op de taart krijgt iedereen een half croissantje. De rest mag mee naar huis. Het is inmiddels etenstijd en dit was het voorafje.

Wat heb je nodig
- Bladerdeeg of kant en klaar croissantdeeg
- Spekjes
- Kaneel
- Suiker
- Zachte boter

tovercroissant maken q kids