banner2

Voetafdruk in brooddeeg

Vandaag hebben we onze voetafdruk in brooddeeg gezet. De kinderen maakten kennis met een nieuwe substantie want dit hadden ze nog niet eerder gedaan. Op deze manier kunnen ze ook zien dat ze allemaal voeten hebben, maar dat ze er ook allemaal anders uitzien.

Het deeg kneden en plat maken vonden ze al wel een beetje gek om te doen. Het deeg voelt ook wel een beetje gek aan. Omdat één kindje het nog best wel een beetje moeilijk vond vroeg ik aan een ander kindje of ze hem wilde helpen. Dit wilde ze wel, en zo werd ook zijn stuk brooddeeg mooi plat. Om met je voet in het brooddeeg te gaan staan vonden de kinderen wel raar! Om dit te kunnen doen moesten ze ook even op één been staan. Ik hielp de kinderen hierbij zodat de voetafdruk goed zou lukken. Het eindresultaat was zeer divers en leuk om te zien.

Je kan het brooddeeg nadat je het hebt afgebakken of laten drogen ook nog verven met plakkaatverf en aflakken met hoogglanslak. Dit hebben wij vandaag niet gedaan.

Wat heb je nodig
- 4 delen bloem – 100 gram
- 2 delen zout – 50 gram
- 2 delen water – 50 gram
- 1 lepel olie

- Kom
- Bakpapier
- Placemat
- Sateprikker

Bereiding van het deeg
Meng de bloem en zout in de kom door elkaar. Voeg daarna het water en olie toe.
Kneed het mengsel tot een stevig deeg.
Als het deeg te veel blijft plakken voeg dan een beetje bloem toe.
Als het deeg te kruimelig is voeg dan een beetje water toe.

Je kan samen met je kind het deeg maken. Kneden en kliederen vinden kinderen meestal wel erg leuk om te doen. Let er wel op dat hij of zij geen hapje neemt, het is tenslotte geen eetbaar deeg met al het zout erin.

Uitvoering
Leg de deegbal op een stuk bakpapier, op een placemat. Dan kan het daarna direct de oven in. Laat het kind het deeg platmaken met zijn of haar handen. Als je kind het mooi vind leg de placemat met het brooddeeg op de grond. Nu kan je kind zijn voet er in drukken. Help hem/haar als dit nodig is, zodat de afdruk duidelijk zichtbaar is.
Als je in de bovenkant één of twee gaatjes maakt met een satéprikker kan je het werk na afloop ophangen.

Nu kan het werk in de oven. Laat het werkje op het bakpapier liggen, en leg het op het rooster in het midden van de oven. Stel de oven het eerste uur in op 100 graden. Zet hem het tweede uur op 150 graden.